Գաստրոէնտերոլոգը նշել է այն մարդկանց կատեգորիան, որոնց համար վտանգավոր է կեռաս ուտելը
Բժշկական գիտությունների թեկնածու, Գեմոտեստ լաբորատորիայի գաստրոէնտերոլոգ Եկատերինա Քաշուխը «Իզվեստիային» պատմել է, թե ում համար է վտանգավոր կեռասը, իսկ ում համար, ընդհակառակը, օգտակար։
Բժշկի խոսքով՝ կեռասը պարունակում է մարդուն անհրաժեշտ մեծ քանակությամբ միկրոէլեմենտներ։ Այն պարունակում է մեծ քանակությամբ ասկորբինաթթու, B1, B2, C, E, PP վիտամիններ։ Այն նաև պարունակում է կալիում, ֆոսֆոր, երկաթ, քրոմ և յոդ։ Բալը տոնիկ էֆեկտ ունի, իսկ թարմացնող ու վառ համը բարձրացնում է տրամադրությունը:
«Այս հատապտուղը հիանալի աղանդեր է նրանց համար, ովքեր հետևում են իրենց կազմվածքին: Տարբեր գնահատականներով՝ 100 գ կեռասը պարունակում է ընդամենը 50–80 կկալ։ Քրոմը, որն իր բաղադրության մեջ է, մասնակցում է արյան մեջ գլյուկոզայի մակարդակի կարգավորմանը և ուժեղացնում է ինսուլինի գործողությունը, իսկ B խմբի վիտամինները արագացնում են նյութափոխանակությունը։ Բացի դրանից, այն պարունակում է շատ պեկտիններ, որոնք օգնում են նվազեցնել խոլեստերինը և բարելավել աղիների շարժունակությունը: Իսկ կեռասի մեղմ միզամուղ ազդեցությունը լավ է ազդում հիպերտոնիայի և այտուցների վրա»,- ըստ shantnews-ի՝ պարզաբանել է Քաշուխը:
Քաղցր կեռասը պարունակում է մեծ քանակությամբ անտոցիաններ՝ բուսական պիգմենտներ, որոնք պաշտպանում են հատապտուղը ուլտրամանուշակագույն ճառագայթումից: Գաստրոէնտերոլոգը պարզաբանել է, որ անտոցիանինները հակաբորբոքային և հակաօքսիդանտ հատկություններ ունեն:
«Մի մոռացեք, որ քաղցր բալը պարունակում է ոչ միայն շատ վիտամիններ, այլև բավականին մեծ քանակությամբ շաքար՝ 11-12 գ 100 գ հատապտուղների մեջ: Ուստի խորհուրդ չի տրվում այն մեծ քանակությամբ օգտագործել շաքարախտով հիվանդ մարդկանց համար։ Բալը կարող է ալերգիա առաջացնել, այնպես որ, երբ երեխան առաջին անգամ է փորձում, պետք է նրան քիչ քանակությամբ հատապտուղներ տալ»,- եզրափակել է Քաշուխը։