Տաք կոնյակով կաթն օգնում է ազատվել բրոնխիտից և ձգձգվող հազից․ հետաքրքիր փաստեր

Հիշարժան փաստեր

– Մարդկային օրգանիզմը կաթը ընդունում է շնորհիվ հատուկ ֆերմենտի՝ լակտոզի:

– Կովը միջին հաշվով օրական տալիս է 90 բաժակ կաթ:

– Կովի կաթի սպիտակուցները կարող են միացնել իրար օրգանիզմի տաքսինները:

– Կովի կուրծքը պարունակում է 11-23 լիտր կաթ:

– 19-րդ դարի կեսերին կաթը համարվում էր ինֆեկցիաների աղբյուր: Կառավարել այդ խնդիրը օգնեց պաստերիզացիան, որը ֆրանսիացի միկրոբիոլոգ Լուի Պաստերն է իրագործել:

– Կաթը ավելի շուտ է թթվում կայծակի ժամանակ: Կենսաքիմիկոսները հավատացնում են, որ դրա մեղավորը էլեկտրական իմպուլսներն են, բայց թե ինչի պատճառով է այն կատարվում, մինչ օրս չեն պարզել:

– Տաք կոնյակով կաթն օգնում է ազատվել բրոնխիտից եւ ձգձգվող հազից:

– Կաթն օգտակար է ցանկացած տարիքում, սակայն առավել կարեւոր է երեխաների համար: Այն աճող օրգանիզմը սնուցում է B1 վիտամինով: Կարեւոր է շաքարը մարսելու համար` հաշվի առնելով երեխաների սերը քաղցրեղենի նկատմամբ:

– Կաթը լրացնում է կալցիումի, ֆոսֆորի, սպիտակուցների պակասը, վերականգնում աղեստամոքսային համակարգի թթվահիմնային հավասարակշռությունը:

– Տարիներ առաջ ագարակատերերը կովերին շատ դժվարությամբ էին կթում՝ ընդամենը 6 կով 1 ժամում, իսկ երբ 1894 թվականին ստեղծվեցին կթող սարքավորումներ, այդ գործընթացը շատ հեշտացավ: Այսօր նրանք կարող են կթել ավելի քան 100 կով 1 ժամում:

– 1964 թվականից կաթը սկսեց վաճառվել թղթե տուփերով փաթեթավորված:

– Ուղտի կաթը, կովի կաթի հետ համեմատած, ավելի հեշտ է յուրացվում մարդու օրգանիզմի կողմից եւ ավելի շատ C վիտամին է պարունակում, նաեւ ավելի ուշ է թթվում: Այս կաթը անապատային երկրների հիմնական սնունդն է:

– Դեռ հին ժամանակներից մարդիկ գուշակել են կաթի օգտակար հատկությունները, եւ թագուհիներն ու պալատական տիկինները նույնիսկ կաթնային լոգանքներ են ընդունել իրենց մաշկի գեղեցկության համար:

– Շատերը կարծում են, թե կատուները անչափ շատ են կաթ սիրում: Իրականում դա շատ մեծ սխալմունք է: Կաթը խիստ վնասակար է փիսիկների համար, անգամ շատ փոքր հասակում:

Տեսանյութեր

Լրահոս