Ո՞ր մթերքներն են օգտակար վահանաձև գեղձի համար
Սննդաբան Մարինա Երմոլովան SOLENKA.INFO https://solenka.info/-ին տված հարցազրույցում պատմել է, որ վահանաձեւ գեղձի աշխատանքը բարելավելու համար պետք է հետեւել մի շարք պարզ կանոնների եւ ճիշտ քանակությամբ յոդ պարունակող սնունդ ուտել: Դա կարեւոր է նաեւ այդ օրգանը հորմոնալ խանգարումներից պաշտպանելու համար:
Վահանաձեւ գեղձի հիվանդությունների կանխարգելման համար սննդաբանը խորհուրդ է տալիս սննդակարգում յոդով, հանքային աղերով, վիտամիններով, սպիտակուցներով եւ միկրոտարրերով հարուստ մթերքներ ներառել։ Այդպիսի սննդակարգի շնորհիվ, եթե մարդը հիպոթիրեոզ ունի, օրգանիզմ օրգանական յոդ է մտնում, ինչը թույլ է տալիս խուսափել թթվածնի պակասից եւ բջջի «հասունացումից», միոմների, հանգույցների, ուռուցքների առաջացումից։
Նա կարեւոր է համարում սննդակարգում նվազագույնի հասցնել մսի օգտագործումը՝ այն փոխարինելով ծովամթերքներով։ Խոսքը, օրինակ, ձկների, ծովախեցգետնի, խեցգետնի, միդիաների, ջրիմուռների մասին է։ Բացի այդ, ավելորդ չի լինի լոբազգիների եւ հացահատիկների օգտագործումը։ Երմոլովան հայտնել է վարսակի, ցորենի, գարու եւ լոբու բողբոջած հատիկներ ուտելու կարեւորության մասին: Կարելի է նաեւ ջրի վրա նաեւ վարսակ, բրինձ, հնդկաձավար, ոսպ, եգիպտացորեն, ոլոռ, սոյայի հատիկներ պատրաստել:
Բացի այդ, ինչպես ընդգծել է սննդաբանը, վահանաձեւ գեղձի աշխատանքի բարելավման համար պետք է թարմ բանջարեղենից աղցաններ ընտրել։ Դա կարող է լինել բողկը, գազարը, ձմերուկը, սոխը, լոլիկը, նեխուրը, սխտորը, սպանախը։ Մի անտեսեք նաեւ բողկը, վարունգը, կաղամբը, քաղցր պղպեղը, հազարը, ճակնդեղը, դդումը։ Ցանկալի է սննդակարգում մի քանի խաշած կարտոֆիլ ներառել, եփած բանջարեղենով աղցաններ պատրաստել։ Բժիշկը նշել է, որ պակաս կարեւոր չեն հատապտուղներն ու մրգերը՝ խնձորը, դեղձը, կեռասը, ելակը, տանձը, նարինջը, լոռամիրգը:
Մասնագետը նաեւ խորհուրդ է տվել սննդակարգում նուշ, հնդկական ընկույզ, պնդուկ եւ ընկույզ ներառել: Նա նշել է, որ սննունդը ավելի լավ է պատրաստել ձիթապտղի, արեւածաղկի, ընկույզի, եգիպտացորենի, քնջութի կամ սոյայի ձեթի մեջ: Ինչ վերաբերում է կարագին, ապա այն չպետք է օգտագործվի օրական 20 գ-ից ավել, կանխարգելման եւ բուժման համար կարեւոր է միայն զտված ֆիլտրացված ջուր խմել: Երմոլովան հավելել է, որ աղցանները ցանկալի է համեմել կանաչ համեմունքներով, սոյայի սոուսով, լոլիկով, կիտրոնի հյութով: