Բաժիններ՝

Հավելյալ շաքարը մեծացնում է սրտի հիվանդությունների և ինսուլտի ռիսկը

Օքսֆորդի համալսարանի գիտնականները պարզել են, որ հավելյալ, այսինքն՝ սննդին ավելացված շաքարը մեծացնում է սիրտ-անոթային հիվանդությունների զարգացման ռիսկը։ Հետազոտության արդյունքները, shantnews-ի փոխանցմամբ՝ նկարագրված են BMC Medicine ամսագրում: Ընդամենը 9,5 տարվա ընթացքում ուսումնասիրվել են ավելի քան 100 000 մարդու տվյալներ, որոնք ենթարկվել են սննդակարգի գնահատման (երկուսից մինչև հինգ), որոնցից յուրաքանչյուրն իրականացվել է 24 ժամվա ընթացքում։

Վերլուծել են 206 մթերքներում և 32 ըմպելիքներում առկա ածխաջրերի քանակը: Ուսումնասիրված ածխաջրերի տեսակները բաժանվել են շաքարների, որոնք հետագայում բաժանվել են ազատ շաքարների և ոչ ազատ շաքարների և մանրաթելերի (ոչ օսլա պարունակող պոլիսախարիդներ):

Այնուամենայնիվ, մթերքներից, ինչպիսիք են քաղցր ըմպելիքները, մրգային հյութերը և քաղցրավենիքները, հավելյալ շաքարի ավելի մեծ ընդունումը կապված է բոլոր սիրտ-անոթային հիվանդությունների ռիսկի հետ: Շաքարից ստացված էներգիայի յուրաքանչյուր հինգ տոկոսի դիմաց սրտի հիվանդության և ինսուլտի հավանականությունը յոթ տոկոսով ավելի բարձր է: Առանձին-առանձին սրտի հիվանդությունների դեպքում այդ ցուցանիշը կազմել է վեց տոկոս, իսկ ինսուլտի դեպքում՝ տասը տոկոս:

Այնուամենայնիվ, օրական հինգ գրամ ավելի շատ բջջանյութը կապված է սիրտ-անոթային հիվանդությունների ընդհանուր ռիսկի չորս տոկոսի հետ: Մասնագետները կարծում են, որ իրենց աշխատանքը ցույց է տալիս հավելյալ շաքարի մեծ մասը փոխարինելու անհրաժեշտությունը ոչ ազատ շաքարներով, հիմնականում, որոնք բնականորեն հայտնաբերված են ամբողջական մրգերի և բանջարեղենի մեջ:

Բաժիններ՝

Տեսանյութեր

Լրահոս