ՌԴ Առողջապահության նախարարության ուռուցքաբանը կոչ է արել զգուշանալ սննդային հավելումների անվերահսկելի ընդունումից
Ռուսաստանի Դաշնության Առողջապահության նախարարության գլխավոր անկախ ուռուցքաբան, ՌԴ ԱՆ «NMITs Radiology» դաշնային պետական բյուջետային հիմնարկի գլխավոր տնօրեն, Ռուսաստանի գիտությունների ակադեմիայի ակադեմիկոս Անդրեյ Կապրինը զգուշացրել է կենսաբանական ակտիվ հավելումների անվերահսկելի ընդունման մասին (BAA):
ՌԻԱ Նովոստիին տված հարցազրույցում նա նշել է, որ «շատ հետաքրքիր տվյալներ են հայտնվել, որ սննդային հավելումների անվերահսկելի ընդունումը կարող է ազդել քաղցկեղի զարգացման վրա»։ Կապրինը հավելել է, որ փորձագետները դեռ պետք է վերլուծեն այս տվյալները։
Ուռուցքաբանը գիրությունը պայմանավորեց նաև ուռուցքաբանական հիվանդությունների զարգացման ռիսկի գործոններով։ Նա նշել է, որ յուղոտ սննդի չարաշահումը կարող է առաջացնել կոլոռեկտալ և ենթաստամոքսային գեղձի քաղցկեղ, shantnews-ի փոխանցմամբ՝ նշում է 360 հեռուստաալիքը։
Բացի դրանից, վտանգի տակ են շատ ծխող և ալկոհոլ օգտագործող մարդիկ: Կապրինը խորհուրդ է տվել չանտեսել բժշկական զննության կոչերը, նշում է REGNUM-ը։
Զրուցակիցը նաև նշել է, որ COVID-19-ը դժվար թե քաղցկեղ առաջացնի։
«Մենք չենք տեսնում, որ մարդիկ, ովքեր ունեցել են COVID-19, ավելի հավանական է, որ հիվանդանան քաղցկեղով», – Կապրինի խոսքերը մեջբերել է kp.ru-ն:
Մինչ օրս, ըստ նրա, չկան համապարփակ ուսումնասիրություններ, որոնք հաստատում են կորոնավիրուսի քաղցկեղ առաջացնելու ունակությունը, գրում է Դաշնային լրատվական գործակալությունը։